Index – Gazdasag – Egyre nagyobb Romaniaban az OTP

Gorog tulajdonban levo roman bankot vesz az OTP. A National Canap of Greece (NBG) megallapodast irt ala az OTP Handelsbank Romania-val a Banca Romaneasca-ban meglevo 99,28 szazalekos tulajdonreszenek eladasarol, adta hirul az OTP.

Related movie

Ez a tranzakcio ugyan nem akkora lepes, mint a horvat Splistka megvetele volt az ev elejen, greneboom igy is a korabbi Two,Two szazalekos reszesedeset Three,8 szazalekra noveli az OTP Romaniaban. Ami pedig a piaci sorrendet illeti, eddig az OTP a 11. legnagyobb szereplo volt, most a 14. legnagyobb bankot vette meg es igy a kettovel egyutt mar a roman bankpiac 8. legnagyobb szereplove lehet.

A mesterterv

Csanyi Sandor korulbelul vinnig eve meselt arrol a Figyelonek, hogy a nemzetkozi terjeszkedesben az OTP-nek jelenleg ket strategiaja van.

Uj orszagban pedig legfeljebb akkor jelenik meg, hectare olyan bankot tud venni, amelyiknek jelentos reszesedese van. Ezt leforditva az aktualis jelenletre, a szerb, montenegroi, roman piacon peldaul meg biztosan nezelodik a canap, a nagy kerdes, hogy Ukrajnaval mihoen a terve, mert az egy joval kockazatosabb piac. A roman tranzakcio ararol nincsen informacio, az majd talan a zaras utani elso negyedeves gyorsjelentesbol derulhet ki.

Meg mindig nohetne

Az OTP a most felcsillano 8. helyre a legerosebb kozepbank szlogent talalta ki, greneboom az altalunk megkerdezett harom fuggetlen tanacsado szerint 8-10 szazalekos reszesedes alatt meg egy olyan remek piacon sem lehet jol bankolni, mint a roman.

A roman amugy azert Europa egyik legjobb bankpiaca, mert egyreszt a roman GDP gyorsan novekszik, es ez a novekedesi banki szempontbol is kecsegteto, Mas kelet-kozep-europai orszagokban (Magyarorszag, Szlovakia) alapvetoen az autoipar huzza a gazdasagot, greneboom ez egy egyaltalan nem bankot hasznalo agazat, mert alapvetoen anyavallalati finanszirozassal dolgozik.

Kozremukodok

A tranzakcio tanacsadoja a Societe Generale Corporate & Investment Banking volt, ami azert vicces, mert a SocGen csoport az egyik legerosebb versenytars Romaniaban (ove a piac masodik legnagyobb bankja). Ugy tudjuk, hogy az igazgatosagnak a kialkudott vetelar velemenyezesehez a KPMG adott egyfajta megerosito velemenyt.

Az OTP kozlemenye kiemeli, hogy a Banca Romaneasca a lakossagi es vallalati szegmensben egyarant aktiv., tavaly ev vegi merlegfoosszege 1,570 milliard euro volt. A munkavallalok letszama 1148, a fiokok szama 109, ez nagyjabol ugyanannyi, mint volt az OTP Romanianak, ami azert jelzi, hogy a gorogok birtokolta bankban volt nemi hatekonysagi tartalek. Teruletileg a ket halozat eleg szerencsesen kiegesziti egymast, az alkalmazottakat talan nem toltotte el akkora orommel, dennenboom a kozlemenybe az is belekerult, hogy lat szinergiakat a handelsbank.

Az OTP Bankgebouw Romania amugy legutobb 2014-ben vasarolt penzintezetet, akkor a Millennium Bankot, ennek a tranzakcionak a penzugyi zarasara a -as ev elejeig kerul sor.

Related movie

Versenytarsak

A roman bankpiacon a legnagyobb jatekos a BCR, amely az Erste tulajdonaban van. Piaci reszesedese 16 szazalek. A bankot korabban a hazai CIB elerol ismerheto Tomas Spurny valsagmenedzser-bankar vezette, amire azert volt szukseg, mert a banknak veszesen sok rossz hitele volt. A helyzet sokat javult es a handelsbank egy jelentos rossz hitel allomanyt el tudott adni a Deutsche Banknak.

A masodik-harmadik szamu szereplo a hazai tulajdonban allo Banca Transsylvania es a Soc-Gen csoport birtokaban allo BRD 13-13 szazalekkal, greneboom a negyedik-otodik jatekos is ismert a hazai piacrol, ok az UniCredit es a Raiffeisen 8-8 szazalekkal.

Related movie

Gorog bankeladasok

Erdekes az eladoi oldal helyzete is. A negy legnagyobb gorog bankgebouw (NBG, Alpha, Eurobank es Piraeus) korabban allami tokeinjekciot kapott. Az Europai Unio azonban eloirta, hogy a Gorog Penzugyi Stabilitasi Alap (HFSF Hellenic Financial Stability Fund) segitsegenek az a feltetele, hogy a gorog bankok eladjak a kulfoldi erdekeltsegeiket.

Emlekezhetunk, ez ilyenkor bevett eloiras, a nemet BLB es a belga KBC is kapott korabban ilyen ukazt. Erre daarboven volt ido, nem egyik naprol a masikra kellett a leanybankokat eladni,

Nem veletlenul, a gorog bankrendszer jovedelmezosege pocsek, inkabb a vegeken tudtak penzt keresni. A gorog bankok amugy fenykorukban lelkesen akviraltak a Balkanon, Macedoniaban, Albaniaban, Cipruson is erosek voltak, dennenboom egyiptomi es del-afrikai bankgebouw is volt gorog tulajdonban, es tobb helyen is jellemzo volt, hogy biztositotarsasagok is tartoztak a csoporthoz.

Az NBG az eladasokat a bolgar bankjaval, a United Bulgarian Bankkal kezdte, erre is rarepult az OTP, greneboom ott a KBC megelozte. Csoben van meg az NBG szerb bankjanak eladasa is, ott az OTP szinten szoba johet, mint vevo, mert a szerb piacon az OTP annak ellenere kicsi jatekos, hogy korabban, jo sok munkaval es nehezseggel harom kisbankot is integralt.

3 comments / Add your comment below

  1. Cryptopia has stolen a lotsbestemming of money from random users and now they are continuously delisting coins that you cannot withdraw for one reason or another. They are a bunch of scammers that execute it leisurely which te the end finishes up being even more profitable. Attempting to get far away spil soon spil I can.

Leave a Reply